Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Ενάντια στην ΤΑΞΗ

Η Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε σήμερα με τις ολιγαρχικές εξουσιαστικές δομές της όπου στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ο τραπεζίτης, εκπορεύεται ιδεολογικά από την ιδέα μιας τάξης που είτε προέρχεται από την απόλυτη εξουσία του θεού και συγκεκριμένα του θεού των Εβραίων που πέρασε στην ευρωπαϊκή συνείδηση μέσα από την βία του χριστιανισμού , είτε από την τάξη των αδιατάρακτων φυσικών νόμων που περιέχονται στην ιδέα μιας φύσης ολοκληρωμένης και προβλέψιμης.

Αυτό το ιδεολογικό βάθος στηρίζει τις εξουσιαστικές δομές και όσο αυτό το βάθος θα παραμένει αναλλοίωτο και αποδεκτό από την συνείδηση, άλλο τόσο θα παραμένουν αναλλοίωτες και αποδεκτές οι εξουσιαστικές τυραννικές δομές.

Από την άποψη της φιλοσοφίας του νεολογικού υλοθεϊσμού, αμφισβητείται ριζικά και απορρίπτεται ολοκληρωτικά τόσο η ιδέα του θεού δημιουργού όσο και η ιδέα της αναλλοίωτης φύσης που υπακούει σε αιώνιους νόμους.

Η φύση ως διαφοροποιούμενο γίγνεσθαι δημιουργεί εκ του χαοτικού βάθους αυτής, αλλά και των απείρων συνδυασμών της εμφανείας της, μια πολλαπλότητα κοσμικών γενών που στην εξέλιξη τους αναιρούν ακόμα και τους φαινομενικά αναλλοίωτους νόμους που τα διέπουν.

Εντός αυτού του γίγνεσθαι, που είναι ο μέγας διάκοσμος, συγκαταλέγονται και μικροί διάκοσμοι της ανθρώπινης δημιουργικότητας που προέρχονται από το σύνολο των δρώντων υποκειμένων ατόμων ή εθνών ή κοινονικών συνόλων.

Συνεπώς η εξουσία πάνω στους ανθρώπινους διακόσμους δεν μπορεί να προέρχεται από εξωφυσικές ή παραφυσικές αντιλήψεις αλλά από τα ίδια τα δημιουργικά υποκείμενα που σε τελική ανάλυση είναι τα κοινωνικά εθνικά υποκείμενα που αντλούν ενέργεια από τις μεγαλοφυείς ατομικότητες που αναφύονται εντός τους.

Θεωρώ πως το εθνικοκοινωνικό αυτεξούσιο είναι αδύνατο να πραγματωθεί όσο θα βρίσκονται στους θρόνους της τυραννίας , ομάδες που αντλούν δύναμη και ισχύ από τον θεό δημιουργό ή από την αναλλοίωτη φύση που οι νόμοι της αποτρέπειν την γέννηση πνευματικών υποκειμένων σε θείο και ανθρώπινο πεδίο.

Οι ιδέες της αθεϊστικής ντετερμινιστικής φύσης και της δημιουργημένης από τον θεό τύπου Γιαχβέ, αποτελούν τα συνειδησιακά υπόβαθρα της ευρωπαϊκής τυραννίας και των εξουσιαστικών δομών της.

Μια φύση αυτενεργός , διαφοροποιούμενη και αναγεννόμενη που δημιουργεί εντός της τα πνευματικά όντα των θεών και των θνητών, θα αντικαταστήσει τις παλαιές τυραννικές αντιλήψεις και κατά συνέπειαν θα παράξει μορφές εξουσίας και πολιτείας που θα απελευθερώνουν την δημιουργική δύναμη του κάθε ανθρώπου και θα ανανεώνονται εξ αυτής.

Εναντιώνομαι στην τυραννία που εκπορεύεται από τις παραστάσεις της αθεϊστικής νομοτελειακής (ντετερμινιστικής) φύσης και της δημιουργημένης εκ του θεού δημιουργού. Η τυραννία θα καταρρεύσει μαζί με την πτώση και συντριβή των ειδώλων της ντετερμινιστικής ή δημιουργημένης φύσης.

Λουκάς Σταύρου