Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Ζητούν νομιμοποίηση της τουρκικής βίας

Το σχέδιο “λύσης” Ακιντζί-Αναστασιάδη απαιτεί όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια των εθνικών τους κοινοβουλίων, αποδεχθούν παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θεσπίσουν ένα πρωτογενές δίκαιο που θα ισχύει μόνο στην Κύπρο.

Το πρωτογενές αυτό δίκαιο που επιθυμούν να θεσπιστεί και εφαρμοστεί, στην ουσία νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής.

Μα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίσει ένα τέτοιο πρωτογενές δίκαιο, τότε γιατί να μην ισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις όπου οποιαδήποτε χώρα αφού εισβάλει και αρπάξει και κατακτήσει εδάφη μιας άλλης χώρας, να εφαρμόζεται το πρωτογενές δίκαιο που επινοήθηκε και θεσπίστηκε για την Κύπρο.

Η βία της εισβολής δεν μπορεί να γίνει νόμος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και αν γίνει τότε θα μιλούμε ξεκάθαρα για μια επιστροφή στην βαρβαρότητα.

Στην Κύπρο υπάρχει το κράτος της κυπριακής δημοκρατίας που ένα τμήμα της επικράτειας του κατέχεται από μια τουρκική δύναμη εισβολής με την συνδρομή των “τουρκοκυπρίων”. Η μοναδική λύση του προβλήματος είναι να επιστραφεί η κατεχόμενη περιοχή στην επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας και να αντικατασταθεί το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης με ένα σύνταγμα πραγματικής δημοκρατίας επί της αρχής του πολίτου και όχι στη βάση των κοινοτήτων που μας επέβαλαν οι άγγλοι.

Αυτή είναι η ορθή, δίκαιη και δημοκρατική λύση και όλη μας η προσπάθεια θα έπρεπε να κατατείνει στην πραγμάτωση της.

Λουκάς Σταύρου