Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Σκέψεις για το μεταναστευτικό και εργασιακό ζήτημα

Η Κύπρος ως μια χώρα ημικατεχόμενη με συνεχή ροή χιλιάδων  εποίκων στην κατεχόμενη επικράτεια της πρέπει να κρατήσει την νεολαία της στον τόπο , παρέχοντας της εργασία και δυνατότητα δημογραφικής αναβάθμισης στηρίζοντας την οικογένεια και τις γεννήσεις.

Ο στόχος αυτός δεν φαίνεται εφικτός υπό τις συνθήκες που μας επιβάλλει η Ευρωπαική Ένωση , υποχρεώνοντας την Κύπρο να έχει ανοικτά σύνορα στην μετανάστευση τόσο από χώρες της ένωσης όσο και από άλλες χώρες.

Επιπρόσθετα η ολιγαρχική τραπεζοκρατική πολιτική που ασκείται από τις εναλλασσόμενες φιλοολιγαρχικές κυβερνήσεις - δεξιάς ,κεντρώας και αριστεράς θεωρητικής πλαισίωσης και κομματικού εξουσιασμού - ρίχνει τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και αφήνει την μεγαλοαστική τάξη να διαχειρίζεται την οικονομία προς όφελος της.

Για να παραμείνει λοιπόν το εργατικό δυναμικό στην πατρίδα μας όπου και θα αποτελέσει την λαϊκή βάση για την στρατηγική της απελευθέρωσης , επιβάλλεται να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία σε θέματα εργασίας και μετανάστευσης , κόντρα στην βία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης αφετέρου που στηρίζεται από το συστημικό πολιτικό κατεστημένο.

Να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας σημαίνει να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι την μεταναστευτική μας πολιτική αλλά και να θέσουμε την οικονομία μας σε εθνικοκοινωνική βάση μέσα από μια ριζική αναδιανομή του πλούτου και σχεδίαση της παραγωγικής διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται στα χέρια του τραπεζίτη και της απεχθούς συμβίωσης του με το ολιγαρχικό αντιλαϊκό κράτος.

Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από τα λαϊκά στρώματα στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ,  ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αναχαίτισης των ολέθριων εξελίξεων έχοντας πάντα την σκέψη μας στην οριστική κατάλυση του συστήματος της ολιγαρχίας και στην εγκαθίδρυση του εθνικοκοινωνικού κράτους που θα ανοίξει τον δρόμο σε νέες δομές παραγωγής και λαϊκής εξουσίας.

Δεν πρέπει να πέσουμε ποτέ στη παγίδα που μας στήνει η ακροδεξιά και ο ρασοφόρος ψευτοεθνικισμός της , ότι θα διορθώσουμε το σύστημα συμπορευόμενοι με αυτό και δεχόμενοι τις τυραννικές δομές του και τα ιδεολογικά του προτάγματα.

Πρέπει να απεργαζόμαστε αδιάκοπα την καταστροφή του συστηματος και τον όλεθρο της ολιγαρχικής τυραννίας.

Όμως μέχρι την θυελλώδη σύγκρουση με το σύστημα επιβάλλεται να διέλθουμε το στάδιο του πολύμορφου αγώνα για να φέρουμε με το μέρος μας τα λαϊκά στρώματα.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε άμεσα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των Κυπρίων και την ακύρωση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε , απαντούμε:

Πρώτο: Να κλείσουν άμεσα τα σύνορα και να απαγορευτεί η είσοδος σε κάθε μετανάστη είτε από την Ε.Ε είτε από τρίτες χώρες.

Δεύτερο: Να απαιτήσουμε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των ξένων εργατών από κύπριους εργάτες.

Τρίτο : να σαμποτάρουμε οικονομικά κάθε εργοδότη που δεν δίνει εργασία σε κύπριους.

Τέταρτο : να αντισταθούμε στην τραπεζοκρατία δηλαδή στην συμβιωτική σχέση μεταξύ τραπεζών και κράτους , προτάσσοντας την εθνικοκοινωική οικονομική πολιτική μας.

Πέμπτο : Να οργανώσουμε την εθνικοκοινωνική αντίσταση στους χώρους εργασίας και στις κοινότητες μας. Να στηρίξουμε έμπρακτα τα δίκαια του δικού μας εργατικού δυναμικού με εθνικοκοινωνικό συνδικάτο.

Έκτο: Να κτυπήσουμε την τυραννία του κομματοκρατικού κοινοβουλευτισμού με οργανωτική και ιδεολογική δουλειά στην λαϊκή βάση. Να θεσμίσουμε εκ των κάτω την αρχή της λαϊκής συνέλευσης και της ανακλητής αντιπροσώπευσης εκ της οποίας θα αναδυθεί η λαϊκή νομοθετική συνέλευση και θα καταργηθεί η τυραννία της συσσωρευμένης εξουσίας στους κομματικούς μηχανισμούς.

Έβδομο: Στα πλαίσια της αυτόνομης μεταναστευτικής πολιτικής να θεσμιστεί ειδική εργασιακή σχέση Κύπρου - Ελλάδος προς όφελος όλων των Ελλήνων.

 

Αυτά είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Όμως εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως κανένα πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν λύνεται αποσπασματικά και διορθωτικά στα πλαίσια του συστήματος. Αυτό είναι μάταιο και απατηλό . Διότι έργο του συστήματος είναι να δημιουργεί συνέχεια προβλήματα έχοντας ένα και μόνο στόχο στις επιλογές του , τον στόχο της αέναης συγκέντρωσης πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια.

Αυτή η ολιγαρχία είτε πολιτική είτε οικονομική είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού και του έθνους. Κτυπούμε την ολιγαρχία , δίνουμε ισχύ στο λαό , επανακτούμε την λαϊκή και εθνική μας κυριαρχία.

 

Λουκάς Σταύρου