Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Να δοθεί απάντηση στην πρόταση Νετανιάχου

Τουρκία , Ρωσία και Ισραήλ ας κάνουν τα δικά τους σχέδια για το φυσικό αέριο που τους ανήκει.

Η Κύπρος δεν μπορεί να συρθεί στα σχέδια τους και να ξεπουληθεί για το φυσικό αέριο το οποίο σε τελική ανάλυση δεν θα ωφελήσει τον κυπριακό λαό αλλά τους ντόπιους τραπεζίτες.

Η Κύπρος οφείλει να διαφυλάξει πάνω από όλα την κυριαρχία της και το δίκαιο της διεκδίκησης της κατεχόμενης επικράτειας της.

Υπό τις περιστάσεις η θεωρία της “πάση θυσία” εξόρυξης του φυσικού αερίου ισοδυναμεί με ξεπούλημα της πατρίδος και ενταφιασμό του κυπριακού ελληνισμού.

Τι πρέπει να γίνει;

Να σταματήσει η συνεργασία με το Ισραήλ και την κοινοπραξία που ετοιμάζουν με τον αγωγό που θα περνά από την Τουρκία.

Να επανατεθεί το σχέδιο δημιουργίας σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο αν τελικά είναι βιώσιμο και δεν είναι όλα παραμύθια.

Να μελετηθεί η δυνατότητα ενεργειακής αυτάρκειας και κυπριακής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και αν οχι να ανοίξει άμεσα ο δρόμος των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας αρχικά σε ζωτικούς τομείς (βιομηχανικές ζώνες , ξενοδοχειακές ζώνες , αργοκτηνοτροφικές ζώνες ).

Να δημιουργηθεί κρατική τράπεζα παραγωγικών επενδύσεων που να στηρίξει αυτή την στρατηγική προσπάθεια.

Αν αυτή η θέση αναφορικά με το φυσικό αέριο ενισχυθεί και με την νέα πρόταση λύσης του κυπριακού , την πρόταση μετάβασης σε πραγματική δημοκρατία τότε διανοίγεται ελπιδοφόρα προοπτική παρά το φαινομενικό αδιέξοδο που προέκυψε από την εξαγγελθείσα συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Ρωσίας και λοιπών.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να δώσει απάντηση στην πρόταση Νετανιάχου για διέλευση του αγωγού μέσω Τουρκίας και να μην αφήνει την Κύπρο να σύρεται από το άρμα των τουρκο-ισραηλινών σχεδίων.

Είναι υψίστης προτεραιότητας ζήτημα να απεξαρτηθεί η Κύπρος από την θανάσιμη συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας.

Λουκάς Σταύρου