Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

ΟΧΙ στην προδοσία της πενταμερούς διάσκεψης

Οι εκπρόσωποι του κατοχικού μορφώματος και ενίοτε και οι κρατούντες μειοδότες στην κυπριακή δημοκρατία κάνουν λόγο για επικείμενη πενταμερή διάσκεψη στην οποία θα παρακαθίσουν ισότιμα οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες.

Μια τέτοια διάσκεψη με αυτούς τους όρους συμμετοχής θα οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα την κυπριακή δημοκρατία και θα ανοίξει τελεσίδικα τον δρόμο για την άμεση διεθνή αναγνώριση των κοινοτήτων ως κρατικών υποστάσεων.

Αν και οι συνομιλίες όπως διεξάγονται έχουν ήδη υποστασιοποιήσει τις κοινότητες και έχουν παραμερίσει την υπόσταση της κυπριακής δημοκρατίας , όμως μια πενταμερής διάσκεψη όπως την περιγράφουν οι κατακτητές και οι προδότες θα αποτελειώσει την κυπριακή δημοκρατία και θα αποτελέσει την έσχατη πράξη προδοσίας εκ μέρους των κρατούντων εάν αποδεχθούν αυτήν την διάσκεψη.

Η γραμμή υπεράσπισης μας είναι πως σε οποιαδήποτε διάσκεψη η κυπριακή δημοκρατία πρέπει να αντιπροσωπεύεται καθεαυτήν από τους νόμιμους εκπροσώπους της.

Πάνω στην ίδια γραμμή εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας και με τις συνομιλίες μεταξύ των “κοινοτήτων” που όρισε το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Το μέλλον της κυπριακής δημοκρατίας και του λαού της που αποδέχεται την νομιμότητα της ( διότι όσοι δεν την αποδέχονται εξυπηρετούν τον τουρκικό επεκτατισμό ως πράκτορες αυτού ) διανοίγεται στην πορεία μετάβασης προς την πραγματική δημοκρατία που θα εδράζεται στην ισότητα μεταξύ των πολιτών και που θα ορίζει εκ νέου τις λεγόμενες κοινότητες ως πολιτισμικές οντότητες και όχι πολιτικές.

Αν δεν υπάρξει αντίσταση στα σχέδια των κατακτητών και των προδοτών θα περάσει και η πενταμερής διάσκεψη και την ιδια στιγμή θα ενταφιαστεί για πάντα η κυπριακή δημοκρατία. Πόσος ύπνος επιτέλους , πόση αδιαφορία;

Λουκάς Σταύρου