Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Οι ευθύνες της κυπριακής βουλής

Η κυπριακή βουλή οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και οι βουλευτές να σταματήσουν να διαμαρτύρονται χωρίς αποτέλεσμα.

Πρώτον πρέπει να πουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μπορεί μεν να συνδιαλέγεται αλλά υπό κάποιους όρους που να προστατεύουν την κυπριακή δημοκρατία και οτι η βουλή έχει αρμοδιότητα κατ’ εντολή του λαού να ορισει τους όρους και να πλαισιώσει την όποια συζήτηση.

Δεύτερο να του πουν πως η προεδρία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παραστήσει την συνταγματική συνέλευση και να χαλκεύσει ένα νέο σύνταγμα με την συμμετοχή μάλιστα των κατακτητών χωρίς να συμμετάσχει ο λαός ως κυρίαρχος στην διαδικασία της δημιουργίας του.

Τρίτον να του πουν πως η βουλή έχει αρμοδιότητα να εξετάζει κάθε νομοσχέδιο και να προτείνει αλλαγές πριν τεθεί σε έγκριση από το σώμα και ως εκ τούτου ο ύπατος και πρωτογενής νόμος , που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι μέρος του σχεδίου λύσης που ετοιμάζει ο Αναστασιάδης με τους κατακτητές , πρέπει πριν φτάσει στο λαό να τεθεί υπό την εξέταση και τις δέουσες τροπολογίες της βουλής.

Η τελευταία διαδικασία εξέτασης του σχεδίου από την βουλή θα έπρεπε να γίνεται σε τακτά διαστήματα πάνω σε όλες τις πτυχές του προβλήματος αλλά η βουλή τηρούσε ένοχη σιγή και μετέθετε την ευθύνη σε ένα άτυπο όργανο που λέγεται εθνικό συμβούλιο.

Εμείς ως λαός περιμένουμε ένα προς ένα τους βουλευτές να πάρουν θέση πάνω στο σχέδιο πριν τεθεί στον λαό και με αυτό τον τρόπο να αναλάβουν και την ευθύνη του σχεδίου σύμφωνα με την εντολή που έχουν πάρει από τον λαό.

Η μεταφορά του σχεδίου λύσης από την συμφωνία προέδρου και κατακτητών απευθείας στον λαό είναι πράξη βίας και κατάργησης συνάμα της νομοθετικής εξουσίας του λαού που εκφράζεται μέσα από την βουλή. Αν η βουλή τηρήσει σιγή και αφήσει τον νενέκο πρόεδρο να κάνει ότι του κατέβει σημαίνει πως όλοι οι βουλευτές θα είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας.

Πρίν όμως φτάσουμε στο σχέδιο , οφείλουν οι βουλευτές να προειδοποιήσουν τον πρόεδρο πως έχει υποχρέωση να προστατεύσει την κυπριακή δημοκρατία και όχι να την σφαγιάσει στην λεγόμενη πενταμερή.

Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση των βουλευτών .

Διότι σε μια διαδικασία εξέγερσης θα πρέπει να συρθούν σε λαϊκά επαναστατικά δικαστήρια και να έχουν την τύχη των προδοτών.

Αλίμονο στα λαό αν δείξει έλεος στους προδότες.

Τσεκούρι στα κεφάλια τους και δήμευση στις περιουσίες τους.

Λουκάς Σταύρου