Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μετά το BREXIT

Η έξοδος της Μ.Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξεως στα τραπεζικά συμφέροντα με το πλεονέκτημα ελεύθερης διαχείρησης του μαύρου χρήματος.

Η περίπτωση αυτή θα είναι άκρως εφελκιστική για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει εξειδικευτεί στο ξέπλυμα χρήματος που περιορίστηκε στο έπακρο από την εποπτική αρχή της ευρωπαϊκής τράπεζας καθώς και από την τρόικα.

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν μπορεί να αρκεσθεί στην εκμετάλλευση της υπεραξίας της διακίνησης του χρήματος λόγω της περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας της Κύπρου.

Αυτό σημαίνει πως έχει ανάγκη εισερχομένων χρημάτων δηλαδή μαύρων χρημάτων και δραστηριοτήτων εκτός Κύπρου σε διάφορα τραπεζικά προϊόντα.

Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον , σε σχέση με τα ανοίγματα της Μ. Βρετανίας , να τεθεί εκ μέρους της τραπεζικής ολιγαρχίας ζήτημα εξόδου από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και από την Ε.Ε.

Οπότε ας το έχουν υπόψιν τους οι διάφοροι ζητωπατριώτες και ζητωεθνικιστές ότι θα κληθούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ντόπιας ληστρικής τραπεζοκρατίας.

Τα ανταλλάγματα βέβαια προς την Μ. Βρετανία θα φανούν στο ζήτημα των κατοχικών βάσεων που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε κράτος.

Εμείς οι εθνικοκοινωνιστές δεν ζητούμε την έξοδο από την Ε.Ε και την ευρωζώνη αφήνοντας ανεξέλεγκτο το ντόπιο τραπεζικό λησταρχείο αλλά συνδέουμε την απελευθέρωση από το κάτεργο της Ε.Ε με την κατάργηση του τραπεζικού λησταρχείου και την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της εθνικής παραγωγικής ανάπτυξης.

Θεωρούμε επίσης υψίστης σημασίας ζήτημα να τεθεί άμεσα το αίτημα της κατάργησης των βρετανικών κατοχικών βάσεων πριν είναι αργά.

Λουκάς Σταύρου