Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Πρόταση αντιμετώπισης της επανεγκατάστασης στα Βαρώσια

Ο Άντρος Κυπριανού δεν γνωρίζει λέει πως θα αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση με την προετοιμαζόμενη πρόταση εκ μέρους του κατοχικού μορφώματος για επανεγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση.

Κανένας τελικά σε αυτό το τόπο δεν γνωρίζει πως να υπερασπιστεί την κυπριακή δημοκρατία.

Η δημοκρατία τους τελικά σηκώνει τα χέρια ψηλά και αφήνει τους τούρκους να παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο.

Η βουλή των κομμάτων δεν γνωρίζει , η εκτελεστική εξουσία δεν γνωρίζει , ο λαός δεν γνωρίζει δεν ασχολείται.

Εγώ που γνωρίζω λέγω εκ πρώτης όψεως τα εξής:

  1. Όσοι επανεγκατασταθούν υπό τουρκική διοίκηση πρώτο να τους αφαιρεθεί η κυπριακή ταυτότητα και δεύτερο να επιστρέψουν όσα πήραν ως πρόσφυγες από την κυπριακή δημοκρατία.

  2. Να κλείσουν τα οδοφράγματα.

  3. Να διακοπούν όλες οι εμπορικές σχέσεις με το κατοχικό μόρφωμα που άνοιξαν με τον λεγόμενο κανονισμό της πράσινης γραμμής.

  4. Ο λαός να απαιτήσει από την βουλή όπως αναλάβει τις ευθύνες της στην προστασία της κυπριακής δημοκρατίας ειδεμή να παραιτηθεί.

  5. Ο λαός να απαιτήσει όπως οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι προδότες που συνέργησαν με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος και στην υποβάθμιση της κυπριακής δημοκρατίας.

  6. Όσοι πούλησαν την πατρώα γη στους τούρκους να τους αφαιρεθεί η προσφυγική ταυτότητα και όλα τα προσφυγικά δικαιώματα με αναδρομική ισχύ. Το πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για αυτή την προδοσία να απολογηθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

  7. Η δικαιοσύνη να υπερασπιστεί αυτοβούλως, όντας ανεξάρτητος θεσμός , την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας ειδεμή να αντικατασταθεί από λαϊκά δικαστήρια.

  8. Σταμάτημα των συνομιλιών και διαγραφή όλων των συμφωνιών και προτάσεων που έγιναν από την εισβολή και εντεύθεν.

  9. Ανακοίνωση σε διεθνή φόρα της νέας στρατηγικής με άξονα την διεκδίκηση της κατεχόμενης επικράτειας της κυπριακής δημοκρατίας.

Τέλος ερωτώ: Υπάρχουν μυστικές συνομιλίες των κρατούντων με τους κατακτητές για νέες εμπράγματες διευθετήσεις;

Λουκάς Σταύρου