Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Νέα προδοτική πρόταση Αναστασιάδη

Η συμφωνία της 3ης Βιέννης που συν-υπογράφτηκε από τους Κληρίδη και Ντενκτάς στις 2 Αυγούστου 1975 υπήρξε η πλέον αισχρή και προδοτική συμφωνία που υπογράφτηκε μετά την τουρκική εισβολή και προνοούσε μετοίκηση των τουρκοκυπρίων που παρέμειναν στην ελεύθερη επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας , προς την κατεχόμενη ζώνη.

Η συγκέντρωση των τουρκοκυπρίων σε μια ενιαία εδαφική ζώνη ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της εισβολής ώστε να αποτελέσει την βάση του τουρκικού κρατικού μορφώματος το οποίο επεδίωκαν να συστήσουν.

Αυτή την κατάπτυστη προδοτική συμφωνία επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τουρκική διοίκηση , υπό την πρόφαση ότι αυτή η επιστροφή πρέπει να συμπεριλάβει και τους ελληνοκύπριους στην εγκλωβισμένη περιοχή της Καρπασίας.

Δηλαδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγνωρίζει για άλλη μια φορά το κατοχικό μόρφωμα με αντάλλαγμα μιαν δήθεν επιστροφή των Καρπασιτών που θα αποτελέσει ένα καντόνιο της “ελληνοκυπριακής διοίκησης:” περιτριγυρισμένο από τουρκικές δυνάμεις δηλαδή ένα καντόνιο στο οποίο δεν θα μπορεί η κυπριακή δημοκρατία να ασκεί πλήρη κυριαρχία , εννοείται με παρουσία στρατού , αστυνομίας κλπ.

Ας μας ξεκαθαρίσει την πρόταση της η κυβέρνηση Αναστασιάδη διότι εγείρεται υποψία ότι κρύβονται και άλλα πίσω από την εν λόγω πρόταση.

Τα φαινόμενα όμως αρκούν να βεβαιώσουν ότι τεκταίνεται νέα προδοσία.

Στην ουσία η πρόταση Αναστασιάδη περιγράφεται ως αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος και ψευδο-καντονοποίηση της Καρπασίας χωρίς πλήρη άσκηση κυριαρχίας από την κυπριακή δημοκρατία.

Διερωτώμαι που να κρύβονται οι βουλευτάδες και ο λαλίστατος αρχιεπίσκοπος αφού παριστάνει πως τον ενδιαφέρει το κυπριακό. Γιατί σιγούν οι αντιπρόσωποι του λαού;

Η θέση μου για το θέμα των Μαρωνιτών είναι πως αν επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση πρέπει , ανάμεσα σε άλλα μέτρα , να απολέσουν αυτόματα την κυπριακή υπηκοότητα και να επιστρέψουν όλα όσα η κυπριακή δημοκρατία τους έδωσε ως πρόσφυγες.

Λουκάς Σταύρου