Το δικαίωμα της αυτοθέσμισης και αυτοδιάθεσης
Η τουρκική εισβολή κι κατοχή είναι η συνέχεια της βίας που μας επέβαλε το σύνταγμα της Ζυρίχης και την συνθήκη εγγυήσεως στερώντας το δικαίωμα στον κυπριακό λαό να εδράζει την πολιτεία του στο δίκαιο της αυτοθέσμισης και της αυτοδιάθεσης
Συνεπώς το κυπριακό πρόβλημα είναι μέγα λάθος να περιγράφεται ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής διότι αφενός περιγράφει την μισή αλήθεια και αφετέρου αποκρύπτει την γενεσιουργό αιτία του προβλήματος που κατ, ανάγκη αναπαράγει το πρόβλημα.
Η περιγραφή της βάσης του κυπριακού ως στέρησης του δικαιώματος της αυτοθέσμισης και αυτοδιάθεσης, επαναφέρει στην πολιτική συνείδηση το αξίωμα της διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων και μας επανασυνδέει με το όραμα της ΕΟΚΑ η οποία πορεύθηκε πάνω σε αυτή την διεκδίκηση.
Αναδεικνύει επίσης τους βιαστές της Κύπρου που είναι η Μεγάλη Βρετανία , η Τουρκία και η τότε ελλαδική κυβέρνηση, μαζί με την τότε μειοδοτική πολιτική ηγεσία της Κύπρου.
Η διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοθέσμισης και αυτοδιάθεσης θα δώσει ένα τέλος στον κατήφορο της μειοδοσίας και θα εγκαινιάσει μια νέα πορεία με όραμα την μετάβαση από την ψευτοδημοκρατία της Ζυρίχης στην πραγματική δημοκρατία και την απελευθέρωση.
Απελευθέρωση από τα δεσμά της Ζυρίχης, απελευθέρωση από την αγγλοτουρκική κατοχή.
Με τον όρο πραγματική δημοκρατία εννοώ το πολιτειακό σύστημα θεσμών και αρχών που επιτρέπουν την άσκηση λαϊκής εξουσίας και αποτρέπουν την συσσώρευση εξουσιαστικής ισχύος σε πολιτικές συμμορίες (κόμματα) και άλλες ολιγαρχικές οργανώσεις. Η πραγματική δημοκρατία δεν μπορεί να τεθεί χωρίς την κατάλυση του κομματοκρατικού κοινοβουλευτισμού, της τραπεζοκρατίας και της θρησκευτικής απολυτοκρατίας.
Πραγματική δημοκρατία σημαίνει συνεχή άσκηση λαϊκής πολιτικής εξουσίας, λαϊκό οικονομικό αυτεξούσιο και κοσμικό κράτος.
Λουκάς Σταύρου