Το έθνος κράτος είναι οχυρό ελευθερίας
Τα διεθνοποιημένα προβλήματα της εποχής μας αλλά και η διεθνοποιημένη τεχνολογική εξέλιξη απαιτούν συνεργασίες και διεθνείς συμφωνίες για την αντιμετώπιση τους ,όταν πρόκειται για προβλήματα, ή για διευκολύνσεις πάσης φύσεως όταν πρόκειται για βήματα προόδου στην τεχνολογία, τις επιστήμες , τις εφαρμογές κλπ.
Αυτή την πραγματικότητα κάποιοι την εξέλαβαν ως ευκαιρία μετάβασης σε ένα νέο μόρφωμα εξουσιασμού και συγκεντρωτισμού που θα ισοπέδωνε τα έθνη κράτη. Οι πολιτικοί του συστήματος όλων των αποχρώσεων πίστεψαν ή πείσθηκαν ότι αυτή είναι μια πορεία αναπόφευκτη όπως πίστεψε και ο Μαρξ και οι μαρξιστές ότι η ιστορική εξέλιξη αναπόφευκτα θα οδηγήσει στον κομουνισμό.
Οι μεν μαρξιστές διαψεύσθηκαν οι δε σοσιαλκαπιταλιστές του τωρινού εξουσιαστικού φάσματος διαψεύδονται καθημερινά μέσα από τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας που επιχειρούν να εφαρμόσουν.
Τίποτα αναγκαίο δηλαδή δοσμένο από τα πράγματα δεν προκύπτει διότι στο κέντρο όλων των πραγμάτων ευρίσκεται ο άνθρωπος ως μέτρον απάντων των χρημάτων . Και επειδή ο άνθρωπος δεν είναι το αφηρημένο υποκείμενο της σύγχρονης σκέψης αλλά το πλαισιωμένο ον από την φύση , το γένος , την ιστορία , την εντοπιότητα του πολιτισμού του , αναγκαία βλέπω να προκύπτει η αντίσταση στην ισοπέδωση και την παγκοσμιοποιημένη εξουσία και όχι το αντίθετο.
Η διεθνοποιημένη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να ενδυναμώσει το έθνος κράτος , να εμβαθύνει την δημοκρατία και να ενισχύσει την ελευθερία του πνεύματος.
Συνεπώς το έθνος κράτος ως οχυρό αντίστασης και κοινωνισμού μπορεί να ωφεληθεί από κάποια στοιχεία της παγκοσμιοποίησης εάν τα αξιοποιήσει σωστά και δεν σημαίνει πως η υπεράσπιση του έθνους κράτους οδηγεί κατ’ ανάγκη σε κλειστές κοινωνίες όπως τις οραματίζονται οι παπάδες και οι λοιποί δικτατορίσκοι σε εθνικό επίπεδο.
Η παγκοσμιοποιημένη εξέλιξη μας βοηθά να απαλλαχθούμε από τις νοοτροπίες της στάνης και του κοπαδιού , να απαλλαχθούμε από ένα κράτος ταξικό που στηρίζει τους ολίγους και να μεταβούμε σε ένα έθνος κράτος που θα διαφυλάττει την ελευθερία της δημιουργίας , την ανάδειξη των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φύσης μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει την ανισότητα και την ταξική δεσποτεία.
Αυτό το έθνος κράτος ως τόπος ελευθερίας και λαϊκής ισχύος μπορεί με την σειρά του να αντιμετωπίσει μέσα από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες τα διάφορα παγκοσμιοποιημένα ζητήματα χωρίς να χάνει την κυριαρχία του.
Όταν όμως το έθνος κράτος είναι τσιφλίκι της ολιγαρχίας τότε οι ολιγάρχες θα πάνε να συζητήσουν τα διάφορα ζητήματα με άλλα κράτη και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που έχουμε σήμερα, όπου η εθνική κυριαρχία καταλύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο για να εξυπηρετηθούν τα ολιγαρχικά συμφέροντα μέσα από διεθνείς συνθήκες και εξουσιαστικά μορφώματα του τύπου της ευρωπαϊκής ένωσης.
Όταν το έθνος κράτος θα ανήκει στο λαό του και η εξουσία του θα είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας τότε δεν μπορεί να προκύψει κανένα διεθνές εξουσιαστικό μόρφωμα.
Τα διεθνή εξουσιαστικά μορφώματα είναι αποκυήματα των ντόπιων τυραννιών , των ντόπιων ταξικών εξουσιών και αυτά είναι που πρέπει πρώτα από όλα να καταργηθούν με την φωτιά και το ατσάλι της λαϊκής βούλησης.
Το έθνος κράτος είναι οχυρό ελευθερίας και η συντριβή κάθε μορφής συσσώρευσης εξουσίας σε λίγα χέρια και επιβολής ταξικών συμφερόντων είναι θεία ορμή εκ της οποίας απορρέει το πρωτογενές λαϊκό δίκαιο.
Η επανάσταση κατά της ολιγαρχίας , κατά της ταξικής τυραννίας, θεμελιώνει το λαϊκό δίκαιο.
Λουκάς Σταύρου