Αρνούμαστε την αισχρή συνθηκολόγηση του 1960
Η υπόσταση του κυπριακού κράτους προκύπτει από το φυσικό δίκαιο το οποίο διεκδίκησαν οι ένδοξοι αγωνιστες της ΕΟΚΑ.
Ως λαός γηγενής με μακραίωνη εθνική παράδοση έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε εξουσία και κυριαρχία επί της πατρώας γης.
Αυτό το δικαίωμα οι Άγγλοι αποικιοκράτες μας το είχαν στερήσει και δικαίως το διεκδίκησε ο λαός μας ενόπλως.
Η άσκηση της εξουσίας και κυριαρχίας επί της πατρώας γης είναι συνθετικό στοιχείο της αυτοδιάθεσης.
Όπου το κράτος συνιστά το πολιτικό υποκείμενο το οποίο δύναται να πραγματώσει την αυτοδιάθεση.
Το κράτος ως πολιτικό υποκείμενο και εκφραστής της πολιτικής βούλησης του λαού προκύπτει ως πρωτογενές αίτημα του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα και ως προϋπόθεση για την πραγμάτωση του σκοπού του αγώνα που ήταν η ένωση με την Ελλάδα.
Χωρίς το πολιτικό υποκείμενο που θα ασκούσε την αυτοδιάθεση, η ένωση θα μπορούσε να αναιρεθεί όπως και έγινε.
Διότι το κράτος που δημιουργήθηκε δεν εξεπήγασε από το επαναστατικό υποκείμενο αλλά από ένα παπά που του είχε δοθεί κάποια εξουσία από τους κατακτητές πρώτα τους Οθωμανούς και ακολούθως τους βρετανούς που εδέχθησαν τον θεσμό της εθναρχούσας εκκλησίας , γεγονός που τους διευκόλυνε στην διοίκηση των υπηκόων τους.
Το λάθος λοιπόν εντοπίζεται στην αδιαφορία εκ μέρους της ΕΟΚΑ να οδηγήσει στην πρώτη συνταγματική εθνοσυνέλευση. Αδιαφορία που περικαλύφθηκε από την εμπιστοσύνη στο θεσμό της εθναρχούσας εκκλησίας και στο πρόσωπο του Μιχαήλ Μούσκου - Μακαρίου.
Η αδιαφορία αυτή προς μετάβαση σε συνταγματική εθνοσυνέλευση , όπως έκαναν και οι αγωνιστές της επαναστάσεως του 1821 , στέρησε τον αγώνα από τον πολιτικό του σκοπό δηλαδή της ίδρυσης του πρώτου ελεύθερου πολιτικού υποκειμένου.
Έτσι φτάσαμε στο αίσχος της Ζυρίχης και στη δημιουργία ενός ψευδοκράτους , μιας κατ’ ‘όνομα δημοκρατίας που νομικά τέθηκε ως η συνέχεια της αποικιοκρατίας δηλαδή ως ένα μετα-αποικιοκρατικό μόρφωμα.
Η ΕΟΚΑ υποτάχθηκε σε αυτή την εξέλιξη και μάλιστα ο αρχηγός της κάλεσε το λαό να στηρίξει τον Μούσκο.
Αυτή η συμπαιγνία απετέλεσε την αποδοχή ενός αντιδημοκρατικού συντάγματος που δεν αναδύθηκε από τον λαό στον αυτο-ορισμό του ως συνταγματικού υποκειμένου αλλά που επιβλήθηκε από τους αποικιοκράτες με την συναίνεση των ηγετών που αποτελεί υποχώρηση και οδυνηρή ραγιαδίστικη συνθηκολόγηση.
Τιμώντας το αίμα εκείνων , των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που πότισαν την γη μας για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση εμείς οι εθνικοκοινωνιστές δεν δεχόμαστε την αισχρή συνθηκολόγηση του 60 και συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικούντες μετάβαση σε πραγματική δημοκρατία - κοινωνιοκρατία μέσα από ένα ενιαίο λαϊκό συνταγματικό υποκείμενο που θα πραγματώσει την πρώτη συνταγματική εθνοσυνέλευση και θα ορίσει το πρώτο ελεύθερο σύνταγμα του κυπριακού κράτους που κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε κυπριακή δημοκρατία.
Λουκάς Σταύρου