Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Το χριστιανικό πρόγραμμα

Ο χριστιανισμός ως θρησκεία με τους αντιπροσώπους του θεού του είναι ένα πρόγραμμα εξουσιαστικό που παραλύει την νόηση εμφυτεύοντας στη συλλογική συνείδηση το εβραϊκό δόγμα της δημιουργίας εκ του μηδενός και της γνώσης που τίθεται ως αποκαλυπτικό αφήγημα του ιερατείου.

Εφόσον εξουσιαστεί η νόηση τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Δηλαδή η εκμετάλλευση της εργασίας, η χρησιμοποίηση του λαού ως τροφή στη πολεμική μηχανή των ολιγαρχικών συγκρούσεων, η κατοχύρωση του πολιτειακού πλαισίου που διασφαλίζει την τυραννία των ολίγων και το αξιακό υπόβαθρο της σκλαβιάς.

Το πέρασμα από τα αυτοκρατορικά και δεσποτικά σχήματα στην δημοκρατία δεν άλλαξε τίποτα από την ουσία της τυραννίας. Η ίδια πνευματική, πολιτική και οικονομική ολιγαρχία συνεχίζει το γλέντι.

Χωρίς τον χριστιανισμό το σύστημα της τυραννίας θα καταρρεύσει.

Υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουμε στις αρχές της νόησης. Η σύγκρουση τίθεται στο πεδίο της φιλοσοφίας για να εξακτινωθεί στην πολιτική και την οικονομία.

Ο χριστιανισμός επέβαλε τα αφηγήματα του με την βία. Δίδαξε ότι ο κόσμος δεν είναι αυτός που είναι ως αντικείμενο γνώσης και υποκείμενο αναζήτησης αλλά αυτός που ορίζεται από το ιερατείο ως τέτοιος.

Πάνω σε αυτή την αρχή στηρίζεται και το αφήγημα των λοατκι ως επιβολή ενός ψευδόκοσμου κόντρα στη φύση των όντων.

Η εξουσία έμαθε να εμβολιάζει με ψέματα την συνείδηση της δύσης. Ο δυτικός κόσμος από τον καιρό της χριστιανικής Ρώμης είναι κόσμος άρνησης της πραγματικότητας και επιβολής υποκειμενικών εξουσιαστικών αφηγημάτων, δηλαδή ταξικών αφηγημάτων.

Άλλη διέξοδος από την απόρριψη αυτού του ψευδόκοσμου που μας έρχεται ως τρόπος από τους συριγμούς των όφεων της ερήμου, δεν υπάρχει.

Λουκάς Σταύρου