Τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στη ζωή μας και εξελίσσεται θεαματικά.
Κάποιοι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί μελλοντικής αντικατάστασης του ανθρώπου και περί αυτονόμησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Το βέβαιο είναι ότι αρκετά επαγγέλματα θα αντικατασταθούν από τα προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης οπότε μάλλον θα προκύψουν κοινωνικά προβλήματα που δεν πρέπει να βρουν απροετοίμαστες τις κοινωνίες.
Πολλά ερωτήματα θέτει η ίδια η παρουσία και εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους μικρούς μας εγκεφάλους με τα περιορισμένα δεδομένα.
Θα σταματήσουμε την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης από τον φόβο του μέλλοντος ή όχι και εάν όχι πως εμείς θα εξελιχθούμε ώστε να συμπορευθούμε και συνυπάρξουμε με τις μηχανές;
Θεωρώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει στην ιστορία την φιλοσοφική σκέψη ως αναζήτηση του αληθινού περί του πως είναι τα πράγματα και όχι για παραγωγή παρηγορητικών εννοιών. Για αυτό τον λόγο η τεχνητή νοημοσύνη τίθεται ως κλάδος της φιλοσοφίας και όλων των ανθρωπιστικών επιστημών.
Η αλήθεια είναι ζήτημα επιβίωσης του ανθρώπου.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο αλλά και να τον καταστρέψει αν χρησιμοποιηθεί από την εξουσία πάνω στον άνθρωπο ή πάνω στη φύση.
Το ζητούμενο είναι σε ποιους θα ανήκει η εξουσία και τι είδους ηθικά δεδομένα θα περαστούν στις μηχανές της τεχνητής νοημοσύνης.
Αν για παράδειγμα περάσουμε στις μηχανές τις περί θεού αντιλήψεις για τις οποίες σφαζόμαστε από τον καιρό που παρήχθησαν τότε δεν θα περιμένουμε καλύτερες συμπεριφορές. Τελικά όμως ποια από όλες τις ηθικές θα περάσουμε στις μηχανές αν όχι εκείνη την ηθική σκέψη που προσαρμόζεται με το πραγματικό;
Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να το σταματήσει ο φόβος η ο φανατισμός των θρησκευτικών συμφερόντων. Η τεχνητή νοημοσύνη διανοίγει ένα μέλλον μεγάλο και ένα όραμα μεγαλεπήβολο.
Αρκεί να προσθέσω πως αν κάποια μέρα περάσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη αφού μάθουμε και με την βοήθεια αυτής πως είναι δομημένη η μνήμη του σπόρου μέσα στην υλικότητα του τότε θα μπορούμε να αναπαράξουμε τον σπόρο και το πρόγραμμα του σε διαπλανητικά περιβάλλοντα μόνο δια της πληροφορίας και της πράξης που συμβαίνει μέσα στην διευρυμένη ή τέλεια γνώση της σχέσης του συγκεκριμένου με το καθολικό.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας οδηγήσει σε μια νέα βίωση του κόσμου ως υλοθεϊστικού υπερσυστήματος και θα μας απαλλάξει από πλάνες και φοβίες.
Μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να πορευθούμε προς τον υπεράνθρωπο του μέλλοντος ή προς την καταστροφή μας.
Άραγε θα περάσουμε το σχοινί ή θα πέσουμε στην άβυσσο;
Λουκάς Σταύρου