Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Η παιδαριώδης πρόταση του ελαμ στο κυπριακό

Είπε ο πρόεδρος του ελαμ σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι στη τακτική του κόμματος του προτάσσεται το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Εξήγησε μάλιστα ότι ο σκοπός αυτής της τακτικής είναι τριπλός.

Πρώτο να προκληθεί οικονομικό κόστος στην Τουρκία και στο κατοχικό μόρφωμα.

Δεύτερο εκ της πρόκλησης οικονομικής πανωλεθρίας των τούρκων από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων να αναγκαστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τρίτο αφού προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών το ελαμ που φαντάζεται ότι θα κυβερνά την Κύπρο ή θα συγκυβερνά έστω, θα θέσει το θέμα του ενιαίου κράτους ως τελικής λύσης.

Από την περιγραφή της τακτικής και της στρατηγικής του ελαμ φαίνεται ότι τίποτα δεν στέκει στη λογική και ούτε λαμβάνει υπόψιν την ιστορική βάση του κυπριακού. Πρόκειται με ένα λόγο για φληνάφημα ακραίας πολιτικής ανωριμότητας.

Κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτή την πρόταση όμως είμαστε υποχρεωμένοι να την ελέγξουμε.

Πρώτο, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν θα προκαλέσει κατ, ανάγκη οικονομικό στραγγαλισμό της τουρκίας και του κατοχικού μορφώματος καθότι το κατοχικό μόρφωμα είναι τμήμα της τουρκικής οικονομίας. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα προκαλέσει δραματική οικονομική πτώση στο μόρφωμα δεν θα το εγκαταλείψει η τουρκία για λόγους στρατηγικής όπως δεν εγκαταλείπει η Βρετανία της βάσεις όπου δεν έχει οικονομικό συμφέρον από τουριστικές επισκέψεις.

Δεύτερο, η τουρκία δεν θα συρθεί ταπεινωμένη και φτωχοποιημένη στα πόδια του ελαμ διότι σε τίποτα δεν θα μειωθεί η στρατιωτική της ισχύς.

Τρίτο, θα πρέπει να μας πει το ελαμ τι είδους ενιαίο κράτος επιθυμεί διότι ενιαίο κράτος είναι και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο βασίλειο και η Ισπανία όπου οι πολιτείες έχουν αυτονομία και δικά τους κοινοβούλια. Όμως ουδέποτε οι δημοσιογράφοι έθεσαν αυτό το ερώτημα στους ελαμίτες. Διότι προφανώς προστατεύουν την πολιτική κενότητα της πρότασης τους που εξυπηρετεί ντόπια οικονομικά και εξουσιαστικά συμφέροντα.

Εν κατακλείδι το ελαμ στηρίζει την κυπροκεντρική απομόνωση από τον εθνικό κορμό όπως όλα τα κόμματα του κατεστημένου και η ντόπια τραπεζοκρατική ολιγαρχία.

Η απομόνωση της Κύπρου από τον εθνικό κορμό αφήνει ένα μεγάλο κενό το οποίο συμπληρώνει η ισραηλινή επέκταση στη Κύπρο που το ελαμ δεν φέρει καμία αντίρρηση αλλά τουναντίον την χειροκροτεί.

Τέλος με τέτοιες έωλες και παιδαριώδεις προτάσεις τύπου ελαμ που φωνασκούν περί της έλλειψης εθνικής απελευθερωτικής στρατηγικής επωφελείται μόνο η τουρκία η οποία ριζώνει την κατοχή με έργα υποδομής κάτω από την σκιά της τουρκικής ξιφολόγχης παρατείνοντας την ανισορροπία ισχύος που της δίνει τεράστια γεωπολιτικά οφέλη στην Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική.

Λουκάς Σταύρου

Ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού