Αρχές του απελευθερωτικού αγώνα
Για να διεξαχθεί απελευθερωτικός πόλεμος για την εκδίωξη των τούρκων κατακτητών δεν χρειάζεται μόνο στρατιωτική προετοιμασία.
Έτσι όπως είναι μπλεγμένο το κυπριακό χρειάζεται πρώτα διπλωματικός πόλεμος στα πλαίσια κατάθεσης πρότασης που να εδράζεται σε αξίες κοινώς αποδεκτές από άλλα κράτη.
Η πρόταση αυτή κατά την άποψη μου είναι η μετάβαση σε πραγματική δημοκρατία.
Τούτο σημαίνει προβολή και πραγμάτωση του δικαίου της αυτοθέσμισης και αυτοδιάθεσης καθώς και καταγγελία της βίας που υπέστη η Κύπρος στις συμφωνίες Ζυρίχης.
Η πρόταση μετάβασης σε πραγματική δημοκρατία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια της και να τεθεί ως πρόταση που εκπορεύεται από την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας, η οποία κυριαρχία δεν είναι δυνατό να τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Κανένα κράτος στο κόσμο δεν μπορεί να επικροτήσει την βία της Ζυρίχης και την μετατροπή των πολιτισμικο-θρησκευτικών ομάδων σε πολιτικές οντότητες-κοινότητες διότι αυτό θα τίναζε στον αέρα τα περισσότερα κράτη του κόσμου που αποτελούνται από διάφορες πολιτισμικο-θρησκευτικές ομάδες.
Κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την αρχή του πολίτη ως θεμελίου λίθου της δημοκρατίας.
Η λύση είναι η πραγματική δημοκρατία και αν αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με ειλικρίνεια ο πόλεμος ενδέχεται να αποφευχθεί αλλά και αν είναι επιβεβλημένος από την άρνηση των κατακτητών και των ωφελημένων από την κατοχή “τουρκοκυπρίων”, τότε θα τύχει διεθνούς στήριξης και θα διεξαχθεί με νικηφόρο προοπτική.
Χωρίς κατάθεση πρότασης πραγματικής δημοκρατίας και διεθνή διπλωματικό αγώνα θα χάσουμε την διεθνή υποστήριξη με καταστροφικές συνέπειες, διεθνούς υποστήριξης του κατοχικού μορφώματος και διεθνούς αποδοχής ακόμα και της προσάρτησης του στη Τουρκία.
Όμως για να αλλάξουμε πορεία πρέπει ο λαός να συγκρουστεί αποφασιστικά με τις ντόπιες δυνάμεις που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τα συμφέροντα τους πάνω στην ψευτοδημοκρατία της Ζυρίχης και στην πολιτική δικοινοτικότητα που μας επέβαλε διαγράφοντας την αρχή του πολίτη και της πολιτικής ισότητας μεταξύ των πολιτών ανεξαρτήτου θρησκείας και λοιπών πολιτισμικών διαφορών που θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά σε ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό πλαίσιο.
Συνοπτικά:
Κατάθεση πρότασης μετάβασης σε πραγματική δημοκρατία.
Διεθνής διπλωματικός αγώνας.
Αμυντική ενδυνάμωση και προετοιμασία
Πολιτική σύγκρουση με τις διχοτομικές και ομοσπονδιακές δυνάμεις στο εσωτερικό μέτωπο.
Λουκάς Σταύρου