Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Κοινοτιστικό μήνυμα προς τους αγρότες

Πρέπει να μάθουν οι αγρότες να μην αποδέχονται την προστασία του κράτους μεσω των επιδοτήσεων για είδη που δεν μπορούν πια να αποδώσουν και που έχουν εκτοπιστεί από την αγορά ως μη ανταγωνιστικά.

Αν ένα αγροτικό προϊόν δεν μπορεί να αποδώσει από μόνο του χωρίς την στήριξη του κράτους, τότε εκείνο που έχει να κάνει ο αγρότης είναι είτε να το περιορίσει για δική του χρήση και για διατήρηση του είδους είτε να το εγκαταλείψει τελείως και να προχωρήσει σε νέες καλλιέργειες με αποφασιστικότητα.

Το πρόβλημα είναι που οι αγρότες βασίζονται στην μονοκαλλιέργεια. Οπότε αν μια καλλιέργεια δεν αποδίδει είναι όντως δύσκολη η μετάβαση σε νέα καλλιέργεια.

Αν όμως οι αγρότες αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζουν πολυκαλλιέργεια και αν πάνε ακόμα ένα βήμα προς την οικοσυστημική καλλιέργεια και την αμειψισπορά τότε θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε αποτυχία και θα έχουν την ευχέρεια να οδεύσουν ταυτόχρονα προς πολλές κατευθύνσεις.

Αυτά είναι συμπεράσματα δικών μας πειραματισμών και σκέψεων.

Το κράτος το χρειαζόμαστε στη δημιουργία μεταποιητικών εγκαταστάσεων όπου θα εξυπηρετούν πολλούς αγρότες ή και συνεταιρισμούς αγροτών. Αυτή την βοήθεια μπορεί να την δώσει η κρατική τράπεζα παραγωγικών επενδύσεων που εμείς οι κονοτιστές προτείνουμε.

Έτσι οι αγρότες δεν θα είναι σκλάβοι των τραπεζιτών ούτε θα έχουν ανάγκη τις κρατικές επιδοτήσεις που σταματούν την εξέλιξη και την μετάβαση σε νέες καλλιέργειες που αδρανοποιούν τον αγρότη οδηγώντας τον στην φτώχεια και τελικά στην εγκατάλειψη της γης του η οποία καταλήγει στα χέρια τσιφλικάδων.

Ο αγρότης πρέπει να έχει πρόσβαση αφενός στη γνώση και αφετέρου σε κεφάλαια παραγωγικής ανάπτυξης κυρίως σε υποδομές που αναπτύσσουν το δίκτυο που μεταφέρει τα παραγόμενα προϊόντα από το χωράφι στο ράφι της κατανάλωσης.

Σε αυτό το τομέα το κοινοτιστικό κράτος μπορεί να κάνει πολλά και να ενδυναμώσει την αγροτιά και συνάμα τις κοινότητες της υπαίθρου μεταφέροντας πληθυσμό από τα αστικά κέντρα και δημιουργώντας συνθήκες πολιτισμικής αναβάθμισης.

Θέλετε να σώσουμε την πατρίδα από τραπεζίτες , τσιφλικάδες και ξερόλες του ταξικού κράτους κύκλωπα;

Αν ναι τότε επιστρέψτε στην ύπαιθρο και στην καλλιέργεια της γης. Από εδώ θα αρχίσει η επανάσταση μας ενάντια σε κάθε μορφή γιγαντισμού και συσσώρευσης πλούτου και εξουσίας που μας καθιστά σκλάβους και την ωραία πατρίδα μας την μετατρέπει σε κάτεργο μας.

Καλλιεργόντας την γη ενάντια στην χημική βία θα αναζητήσουμε τους θεσμούς εκείνους που θα υπηρετήσουν τις κοινότητες μας και θα γκρεμίσουμε την δημοκρατία τους και το σύστημα της εξουσίας τους που αναπαράγει την διαφθορά την υπεροψία και την ύβρη.

Με την αξίνα και το ντουφέκι θα κάνουμε την πατρίδα μας γη της χαράς και της ελευθερίας.

Λουκάς Σταύρου