Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Η απάντηση στην οικονομική κρίση που επελαύνει

Το ευρωομόλογο είναι νέο χρέος των κρατών οπότε περισσότερος έλεγχος των δημοσιονομικών πολιτικών τους , περισσότερη φορολόγηση και αυστηρότερους μηχανισμούς φορολογικής βίας σε επίπεδο κρατών αλλά και κεντρικής εξουσίας της Ε.Ε.

Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν κατευθείαν χρήματα στο λαό από την κεντρική τράπεζα ώστε να ανέβει η προσφορά και η ζήτηση στα πλαίσια της ανόδου του πληθωρισμού που θα πλήξει τον συσσωρευμένο πλούτο.

Ποιά κεντρική τράπεζα όμως θα το κάνει που τουλάχιστον στη ζώνη του ευρώ μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δικαιούται να παράγει χρήμα εκ του μηδενός;

Η απάντηση είναι πως η ΕΚΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την παραγωγική διαδικασία αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τους τραπεζίτες και την ολιγαρχία.

Η λύση συνεπώς της οικονομικής κρίσης που έρχεται πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική ώστε με νέους θεσμούς και μέτρα να προστατευθεί ο λαός και όχι η ολιγαρχία.

Η λύση θα απαιτήσει την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα και σε λαϊκά κράτη που θα κάνουν ισόρροπο καταμερισμό του παραγωγικού χρήματος σε όλες τις επαρχίες οι οποίες με την σειρά τους θα πρέπει να έχουν δικαίωμα λόγου στην όλη διαδικασία άρα θα πρέπει να συγκεντρώσουν νομοθετική ισχύ οχι από ένα κεντρικό κράτος που θα τους την αφαιρέσει όποτε θέλει αλλά εκ των κάτω , δηλαδή εκ των ζωτικών κοινοτήτων του λαού.

Η λύση είναι με λίγα λόγια ο Κοινοτισμός ως σύστημα πολιτικού και οικονομικού αυτεξούσιου των λαϊκών παραγωγικών δυνάμεων.

Λουκάς Σταύρου