Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Το κυπριακό ως ανισορροπία ισχύος

Μια ρεαλιστική προσέγγιση του κυπριακού αφού περάσει από λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης θα καταλήξει σε ένα αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα που είναι η ανισορροπία της ισχύος υπέρ της κατοχικής Τουρκίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια αυτής της κατάστασης υπόκειται την πίεση της ανισορροπίας ισχύος.

Συνεπώς όποια πρόταση και αν καταθέσει προς επίλυση του κυπριακού θα είναι εις βάρος της.

Οι ηττημένοι και οι ανίσχυροι ματαιοπονούν όταν καταθέτουν προτάσεις προς τον ισχυρό.

Τι πρέπει να κάνει ο ανίσχυρος δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία;

Το πρώτο της μέλημα είναι να προσπαθήσει να ανατρέψει την ανισορροπία ισχύος.

Όταν θα το πετύχει αυτό θα μπορεί να κάνει προτάσεις που θα έχουν κάποιο νόημα.

Εκ των πραγμάτων όμως η μόνη οδός προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ανάπτυξη νέων θεσμικών σχέσεων με την Ελλάδα που είναι και η μόνη φυσική δύναμη υποστήριξης μας.

Αναφέρομαι σε θεσμικές αλλαγές προκειμένου να τις αντιπαραβάλω με τις περιστασιακές αλλαγές τύπου ενιαίου αμυντικού δόγματος που τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Η μόνη περίπτωση θεσμικής αλλαγής και μη αναστρέψιμης είναι να ενταχθεί η Κύπρος στην Ελληνική Δημοκρατία χωρίς να απολέσει την υπόσταση της αλλά να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα όπως ακριβώς έπραξε με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα και μάλιστα απαράδεκτα υπέρ της Ε.Ε και της Ευρωζώνης.

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει και η ένταξη στην Ελληνική Δημοκρατία ακολουθώντας μια πορεία εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση του ενταξιακού οράματος.

Οι πρώτες θεσμικές αλλαγές θα εστιάζουν στην άμυνα και συγκεκριμένα στην παραχώρηση πλήρους κυριαρχίας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με συνακόλουθη ενοποίηση των υπουργείων αμύνης και εξωτερικών.

Όταν επιτευχθεί η πρώτη ενταξιακή φάση τότε θα έχουμε πραγματική αλλαγή δεδομένων και τότε μόνο θα έχει νόημα να καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις απαιτήσεις της που κατά την άποψη μου θα πρέπει να περιστρέφονται στο αίτημα της ανάκτησης της κατεχόμενης επικράτειας της.

Μέχρι τότε όλες οι προτάσεις που κατατίθενται είναι για τα σκουπίδια μαζί με εκείνους τους ηλίθιους τους πατριδοκάπηλους και μειοδότες που τις καταθέτουν.

Ο δρόμος προς την Ελλάδα είναι ο δρόμος προς την ισχύ και την απελευθέρωση.

Ατσάλινη γροθιά στα μούτρα των γλοιωδών σιχαμερών και φαύλων υποστηρικτών του κυπροκεντρικού απομονωτισμού.

Λουκάς Σταύρου