Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Σχόλιο στις θέσεις Αβέρωφ για κυπριακό και ακρίβεια

Raw link: https://www.youtube.com/watch?v=73Mb4Gng2OI

Άκουσα με προσοχή τον κ. Αβέρωφ στην εκπομπή “προκλήσεις”.

Θα σταθώ σε δύο θέματα:

  1. στο θέμα του κυπριακού
  2. στο θέμα της ακρίβειας στα καύσιμα.

Στο θέμα του κυπριακού έδωσε περισσότερη σημασία στην ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την λύση παρά στην ουσία της λύσης.

Δηλαδή όποια και να είναι η λύση αρκεί που θα μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και όλα θα πάνε μια χαρά.

Μα τι είναι το ΝΑΤΟ μήπως κάποιος μηχανισμός επίλυσης κρίσεων; Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Αβέρωφ; Αν η λύση που θα δοθεί προκαλεί τριβές και ίσως συγκρούσεις σε επίπεδο κοινωνίας με ποιο τρόπο το ΝΑΤΟ θα διορθώνει αυτές τις καταστάσεις;

Ο μόνος τρόπος που αφήνεται να νοηθεί θα είναι η μόνιμη στρατιωτική παρουσία Νατοϊκών δυνάμεων. Όπου θα αναλάβουν τον ρόλο της διαχείρισης των όποιων κρίσεων προκύπτουν κατά καιρούς.

Αλλιώς δεν εξηγείται η πρόταση του κ. Αβέρωφ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διότι απλά και μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν λύνει κανένα πρόβλημα σε καμιά χώρα.

Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι η πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει ψηλά γράμματα που θα αναγνωσθούν αργότερα.

Ας μας πει ξεκάθαρα ο κ. Αβέρωφ ότι προτείνει την μόνιμη παραμονή Νατοϊκών δυνάμεων. Για να επιτελούν τον ρόλο του μηχανισμού επίλυσης κρίσεων που αναφέρεται και στο πλαίσιο Γκουτέρες.Ας μην κρύβει τα ψηλά γράμματα στο κάτω μέρος της σελίδας.

Δεύτερο αναφέρθηκε στο νέο δίλημμα που έχουμε κατά την άποψη του να αντιμετωπίσουμε: το δίλημμα των δύο κρατών ή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Φαίνεται ότι το παραμύθι της ΔΔΟ έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Έχει τεθεί στη ατζέντα η λύση των δύο κρατών και συνακόλουθα της συνομοσπονδίας.

Βέβαια το πέρασμα από την ΔΔΟ στην λύση των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας το έθεσε η ίδια η Τουρκία και απλά πρώτη η Δεξιά την ακολουθεί.

Στην κουβέντα του κ. Αβέρωφ αναφέρεται στην μικρή και ανίσχυρη Κύπρο. Μια Κύπρο που αναζητά προστάτη το Ισραήλ στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα προτείνει την διοχέτευση του προς την Τουρκία ως αγοραστού και ίσως και επεξεργαστού υγροποίησης. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι απούσα στους σχεδιασμούς τους.

Με λίγα λόγια μπαίνουμε στη φάση λύσης δύο κρατών με συνομοσπονδιακές εφαρμογές. Παροχή φυσικού αερίου στη Τουρκία. Περισσότερα ανοίγματα προς το Ισραήλ. Μόνιμη παρουσία Νατοϊκών δυνάμεων στο νησί που θα έχουν τον ρόλο μηχανισμού επίλυσης κρίσεων.

Αυτή την Κύπρο μας ετοιμάζουν. Εμείς τους απαντούμε ΟΧΙ κύριοι.

Η μικρή και ανίσχυρη Κύπρος μπορεί να γίνει μεγάλη και ισχυρή με την ένταξη της στην Ελληνική Δημοκρατία. Ξεκινόντας με την ενσωμάτωση της άμυνας της στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος. Η ένταξη θα δώσει άλλη προοπτική. Από την ανυπεράσπιστη και ανίσχυρη Κύπρο θα μεταβούμε στο Κοινόν Ελλήνων. έτσι θα ανοίξει η προοπτική της διεκδίκησης και της απελευθέρωσης. Με πρώτη φάση την διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού που σήμερα είναι εκτεθειμένος στον τουρκικό επεκτατισμό και στην ισραηλινή εξάρτηση που θα έχει επίσης δραματικές συνέπειες.

Βέβαια να πω πως ο κ. Αβέρωφ παρότι κρυψίνους είναι πιο ειλικρινής από τους υπόλοιπους με το δίλημμα των δύο κρατών ή της ενσωμάτωσης. Διότι οι άλλοι παριστάνουν τους πατριώτες με ΔΔΟ με περιεχόμενο, με ΜΟΕ και δώρα προς την Τουρκία πριν την λύση, κατόπιν μάλιστα των εμπράγματων υποχωρήσεων και εφαρμογών που εδραιώνουν στη πράξη τα δύο κράτη. Ακόμα και αυτοί που προτείνουν ως λύση το ενιαίο κράτος με ομοσπονδιακές μάλιστα εφαρμογές, υπνοβατούν σε όνειρα θερινής νυκτός. Εφόσον συνεχίζεται η ανισορροπία ισχύος η απομόνωση της Κύπρου και η αποκοπή της από τον εθνικό κορμό.

Το κατεστημένο με όλες του τις προτάσεις και πράξεις όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς αλλά έχει καταστεί άκρως επικίνδυνο για το μέλλον της Κύπρου.

Η μόνη πρόταση αλλαγής των δεδομένων είναι η δική μας πρόταση. Η πρόταση ένταξης και στρατιωτικής ενοποίησης με την Ελλάδα. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση ανατροπής της ανισορροπίας ισχύος. Με αναβάθμιση της εθνικής αυτοδυναμίας που θα αποτρέψει επίσης τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Κύπρου από το Ισραήλ.

Η πρόταση της ένταξης στην Ελληνική Δημοκρατία και στο Κοινόν Ελλήνων είναι ρεαλιστική και εφαρμόσημη. Ακολουθούμε την πεπετημένη της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση.Όπως δόσαμε αρμοδιότητες στην Ε.Ε μπορούμε να δώσουμε και στην Ελλάδα, χωρίς να ελαττωθεί στο ελάχοστο το κράτος μας.

Ας περάσουμε στο θέμα του πλαφόν στα καύσιμα…

Είπε πως κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καύσιμα αν βάλουμε πλαφόν. Θα ζημιώνονται, λέει, οι εταιρείες εισαγωγών καυσίμων. Επιβεβαιώνει δηλαδή την εξάρτηση της χώρας από μερικούς εμπόρους σε είδη πρώτης ανάγκης και βάσης της παραγωγικής πυραμίδας. Αυτή είναι η οικονομική δομή του καπιταλισμού που αλλάζει βέβαια σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο η κουβέντα για το πλαφόν είναι παραπλανιτική. Θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια στα κάυσιμα άμεσα με μηδενική φορολόγηση τους. Σε αντιστάθμισμα να γίνει στοχευμένη έκτακτη φορολόγηση του πλούτου ώστε το κράτος να μην χάσει απο τα έσοδα του.

Το δίλημμα που μας βάζει ο κ. Αβέρωφ, πλαφόν ή τίποτα είναι ψεύτικο.

Διότι υπάρχουν άμεσα εφαρμόσημες εναλλακτηκές λύσεις. Το ότι δεν θέλει να τις συζητήσει είναι πονηρό και ύποπτο. Το ότι τα άλλα κόμματα που πρότιναν το πλαφόν επιμένουν σε αυτή την πρόταση είναι εξίσου ύποπτα.

Μήπως τελικά όλοι θέλουν να προστατέψουν τον πλούτο και ας πεινάσει ο λαός;

Ναι, υπάρχει λύση στην αντιμετώπιση της ακριβειας. Είναι άμεση και δεν προυποθέτει να αλλάξουμε πρώτα τον κόσμο. Υπάρχει βέβαια και ριζική λύση που αφορά το μέλλον με την εφαρμογή κοινοτιστικών αρχών στην οικονομία.

Αυτές οι πολιτικές βέβαια δεν εφαρμόζονται από συστήματα που τα δίνουν όλα στο κέρδος της ολιγαρχίας. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μετάβαση στην κοινοτιστική εξουσία και την κοινοτιστική οικονομία.

Εμείς λέμε οτι ο Κοινοτισμός είναι το όραμα μας για εκ βάθρων αλλαγή των θεσμών. Αλλα δεν λέμε οτι χωρίς την εφαρμογή του κοινοτισμού δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Υπάρχουν άμεσα εφαρμόσημες προτάσεις. Παράδειγμα η πρόταση της ένταξης. ή η στοχευμένη φορολόγηση του πλούτου. Έχουμε προγραμματικές θέσεις. Και για το παρόν και για το μέλλον.

Λουκάς Σταύρου υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας 2023

Ε.Κ.ΑΝ. Εθνική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση