Η πολιτική αξία της φιλοσοφίας
Σκέφτομαι για την πολιτεία. Τούτο προϋποθέτει την αυτεπίγνωση του μείζονος υποκειμένου στο οποίο ως άτομο ανήκεις.
Αυτό το μείζον υποκείμενο είναι το έθνος.
Ένας οργανισμός υλικο-πολιτισμικός που πορεύεται δια μέσου των αιώνων και δημιουργεί ιστορία.
Ποιος είναι ο κεντρικός σκοπός της εθνικής πολιτείας; Απάντηση: η εθνική ισχύς.
Εκ της ισχύος μπορούν τα άτομα, δηλαδή ο λαός ως παροντικό γεγονός να αντλούν ασφάλεια, παιδεία και ευδαιμονία. Αντίθετα εκ της αδυναμίας θα περιπέσουν στην δουλεία και την δυστυχία.
Εθνική ισχύς όπου ο λαός δεν αντλεί μέρος από αυτή την ισχύ δεν μπορεί να νοηθεί. Εθνική ισχύς και ολιγαρχική τυραννία όπου καρπούνται τα πάντα οι ολιγάρχες σημαίνει υποτέλεια για τον λαό.
Ώστε εθνική ισχύς και κοινοτισμός δεν διαχωρίζονται. Ο τρόπος που εφαρμόζεται ο κοινωνισμός δηλαδή το πρόταγμα του κοινού καλού είναι ο κοινοτισμός.
Ο εθνικός κοινοτισμός είναι σύστημα παραγωγής της ισχύος στην οικονομία, την εξουσία, την παιδεία, την άμυνα και λοιπά. Αυτό το σύστημα είναι έργο της φιλοσοφίας στο κλάδο της πολιτειολογίας.
Δια τούτο η ολιγαρχία που συναπαρτίζεται από τραπεζίτες, παπάδες, πολιτικούς και απατεώνες κάθε λογής μισεί την φιλοσοφία και αποτρέπει την εισαγωγή της στην παιδεία.
Έτσι εμποτίζουν τον λαό εξ απαλών ονύχων με φοβίες και παραμύθια για να τον κρατούν σε χαμηλό νοητικό επίπεδο, σκλάβο στο τσιφλίκι τους.
Ακούσατε ποτέ στους τελευταίους 20 αιώνες την επικρατούσα θρησκεία να παράγει πολιτειακή σκέψη; Όχι βέβαια.
Διότι η σκέψη γενικά είναι για ανθρώπους ελεύθερους και όχι σκλάβους.
Με λίγα λόγια η φιλοσοφία είναι η μοναδική δύναμη που θα απελευθερώσει τον λαό νοητικά και πολιτικά κόντρα στα σκοταδιστικά ιδεολογήματα που τον κρατούν δεμένο στο ψέμα, στη φτώχεια και την μιζέρια.
Η φιλοσοφία είναι λόγος απελευθερωτικός.
Λουκάς Σταύρου