Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Με αφορμή το κλείσιμο της “Ελληνικής” στη Πάχνα

Από τότε που πουλήθηκε η Συνεργατική , αφου πρώτα έπαψε να υπηρετεί τους σκοπούς του συνεργατικού κινήματος και μετατράπηκε σε εμπορική τράπεζα σαν όλες τις άλλες, η περιοχή των κρασοχωριών πέριξ του Ομόδους εξυπηρετούνταν από ένα εναπομείναν κατάστημα της Ελληνικής που λειτουργούσε στην Πάχνα.

Όμως το κατάστημα αυτό η εν λόγω τράπεζα, που είχε αγοράσει με ενα ψωμί και ενα χαλούμι τον Συνεργατισμό, αποφάσισε να το κλείσει.

Οπότε ολόκληρη η περιοχή των κρασοχωριών της Λεμεσού δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Η τράπεζα λέει , ας κόψουν το κεφάλι τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται δικαίως και ζητούν να επαναλειτουργήσει το κατάστημα.

Τι θα αποφασίσει ο τραπεζίτης δεν γνωρίζουμε.

Νομίζω όμως ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι αυτή.

Ο λαός πρέπει να καταλάβει πως δεν έχει μέλλον αν συνεχίσει να υποκλίνεται στους τραπεζίτες και το ταξικό κράτος.

Το κυρίαρχο αίτημα του πρέπει να είναι η επανίδρυση του Συνεργατισμού πάνω σε νέες βάσεις με σκοπό την οικονομική στήριξη των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Η ύπαιθρος για να επιβιώσει από τα πολλαπλά χτυπήματα του τραπεζικού συστήματος και του λευκοσιωκεντρικού κράτους πρέπει να διεκδικήσει πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση που να εδράζεται στο θεσμό της λαϊκής συνέλευσης και οικονομική αυτοδιαχείριση μέσα από την δική της τράπεζα, που θα είναι ο νέος συνεργατισμός.

Στην απόφαση των τραπεζιτών να απομονώσουν τις κοινότητες μας και να δημιουργήσουν ρεύμα αστυφιλίας που σκοπό έχει να πάρουν την γη μας οι τσιφλικάδες οι παροικούντες το τραπεζικό σύστημα , ο λαός πρέπει να απαντήσει με πολιτικές διεκδικήσεις και να συγκρουστεί με την ληστρική ολιγαρχία.

Ο Κοινοτισμός είναι η απάντηση στην τυραννία.

Λουκάς Σταύρου