Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Νέο κύμα λινοπάμπακων - τουρκοχριστιανών στην Κύπρο

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακολουθεί επικίνδυνη πορεία στο κυπριακό, βαδίζοντας στα ίχνη των προηγούμενων κυβερνήσεων από την εποχή του Μακαρίου και τις προδοτικές συμφωνίες της τρίτης Βιέννης και της συμφωνίας κορυφής του 1977.

Με την Κύπρο υπό κατοχή του βορείου τμήματος της επικράτειας της εξακολουθούν οι κυβερνώντες να θεωρούν ακόμα ισχύουσες τις συμφωνίες εγγυήσεως και συμμαχίας και επίσης μετά τα γεγονότα της αποχώρησης των τουρκοκυπρίων από την κυπριακή δημοκρατία το 1963 να θεωρούν ως ισχύον το δικοινοτικό σύνταγμα της Ζυριχης.

Ομολογώ ότι είναι δύσκολο να εξηγήσω αυτή την εμμονή που ως βαση της έχει την αντίληψη ότι οι τούρκοι έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στην Κύπρο.

Η αντιληψη αυτή υποθάλπει την υποχώρηση ενώπιον του τουρκικού επεκτατισμού και αναγορεύει ως ιστορικό όραμα την δημιουργία ενός “ελληνο”-τουρκικού συνεταιρισμού στην Κύπρο.

Αυτό το όραμα δεν τολμούν να το εκθέσουν απροκάλυπτα αλλα οι πράξεις τους προς την πραγμάτωση του κατατείνουν.

Αυτό το όραμα του “ελληνο”-τουρκικού συνεταιρισμού διαπνέει τον στόχο της επιδιωκόμενης λύσης ΔΔΟ καθώς και την εμπράγματη λύση των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ δύο κρατών.

Τι θα επικρατήσει από αυτές τις δύο επιλογές δεν έχει σημασία διότι και η ΔΔΟ εδράζεται στην κρατικότητα του τουρκοκρατούμενου βορρά την οποία ο αρχηγός της εκκλησίας και του κράτους Μακάριος παραχώρησε με τις συμφωνίες κορυφής του 1977.

Εκείνο που διαφαίνεται είναι πως οι συνθήκες δημιουργούν ένα νέο φαινόμενο μαζικής αλλαγής συνείδησης όπως παλαιότερα με τους λινοπάμπακους , που σε αυτή την φάση εκδηλώνεται ως φιλοτουρκισμός.

Από την ροπή των πραγμάτων δεν είναι απίθανο να δούμε στο άμεσο μέλλον μια μαζική αλλαγή συνείδησης ενός μέρους του λαού προς τον τουρκοχριστιανισμό. Όπου τόσο οι εκκλησιαστικοί τους ηγέτες όσο και οι πολιτικοί θα σκύβουν στον κάθε σουλτάνο όπως έκαναν και επί τουρκοκρατίας με το αζημίωτο.

Η πολιτική των υποχωρήσεων που την θεωρώ παράλογη , αντι-ιστοτική και απεχθη, οδηγεί σε λύσεις και επιδιώξεις τουρκοχριστιανικές που στο τέλος θα εξελιχθούν σε ενσωμάτωση στον τουρκισμό και την τουρκική επικράτεια.

Για αυτό να είστε προσεκτικοί έλληνες. Διότι αν δεν αναγνωρίσετε οτι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο μαζικό κύμα λινοπαμπακισμού που αυτή την φορά θα έχει την μορφή του τουρκοχριστιανισμού , θα προδοθείτε , θα ηττηθείτε εκ των ένδων, θα μαχαιρωθείτε πισώπλατα.

Να προσέχετε έλληνες από τους νεους λινοπάμπακους τουρκοχριστιανούς.

Ο αγώνας για να κρατήσουμε την γη των πατέρων μας ελληνική είναι δύσκολος.

Διότι πια δεν έχουμε απέναντι μας μόνο τους τούρκους κατακτητές αλλα και τους ντόπιους τουρκοχριστιανούς που τους αγαπούν και τους υποκλίνονται και που δεν χάνουν ευκαιρία να επισκέπτονται τα κατεχόμενα και να συναγελάζονται μαζί τους.

Λουκάς Σταύρου