Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Οι θέσεις μας για τους τουρκοκύπριους

Οι θέσεις που παραθέτουμε απορρέουν από τα ίδια τα γεγονότα τα οποία ´έχουν καταργήσει στη πράξη τις συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας καθώς και το δικοινοτικό κράτος της Ζυρίχης που μας επιβλήθηκε από την αγγλοκρατία και τους ντόπιους προδότες.

Πρώτη θέση: Τα υπέρμετρα δικαιώματα που έλαβαν με την βία του Ζυριχικού συντάγματος οι ίδιοι τα έχασαν επιχειρώντας να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιβάλουν την διχοτόμηση με την ανταρσία του 1963.

Με την ανταρσία του 1963 καταργήθηκε στη πράξη το δικοινοτικό ενιαίο κράτος της Ζυρίχης και πραγματοποιήθηκε το πέρασμα στο ισχύον απλό ενιαίο κράτος όπου κάθε άνθρωπος μια ψήφος.

Η κυπριακή Δημοκρατία άσκησε για πρώτη φορά το δίκαιο της αυτοδιάθεσης της και ακύρωσε τα σχέδια του τουρκικού επεκτατισμού και των τουρκοκυπρίων.

Δεύτερη θέση: Οι τουρκοκύπριοι συνετάχθησαν με τον τουρκικό επεκτατισμό τόσο το 1963 όσο και το 1974 μέχρι σήμερα.

Τρίτη θέση: Στο κατοχικό μόρφωμα έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό η ομογενοποίηση των παλαιών τουρκοκυπρίων με τους έποικους και τον κατοχικό στρατό.

Τέταρτη θέση: Αν κάποιοι τουρκοκύπριοι που έχουν απομείνει θέλουν να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευπρόσδεκτοι οχι ως κοινότητα αλλα ως πολίτες ίσοι με όλους τους άλλους πολίτες στη βάση του ενός εκλογικού σώματος όπως ισχύει από το 1963 και εντεύθεν.

Πέμπτη θέση: Οι λεγόμενοι τουρκοκύπριοι με τους οποίους οι μειοδότες ελληνόφωνοι γραικύλοι διαπραγματεύονται λύση συνεταιριστική είναι όργανα του τουρκικού επεκτατισμού και δεν επιθυμούμε καμία συζήτηση που να αναιρεί εκ προοιμίου την αυτοδιάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την νομιμοποίηση της κατοχής υπό οποιαδήποτε μορφή ή την επιστροφή στην δικονοτικότητα της Ζυρίχης.

Εμείς καταθέτουμε την πρόταση της ένταξης της Κύπρου στην Ελληνική Δημοκρατία ως πράξη άσκησης της αυτοδιάθεσης μας και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πύλες σε όσους τουρκοκύπριους αποτάσσουν τον τουρκικό επεκτατισμό και επιθυμούν να ακολουθήσουν την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την πρόταση αυτή της ισότητας των πολιτων είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης αξιώνοντας την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Λουκάς Σταύρου