Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Διαθέτουμε αυτοδιάθεση

Οι συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας καθώς και το δικοινοτικό κράτος που μας επέβαλε η Ζυρίχη καταργήθηκαν στη πράξη από τα γεγονότα του 1963 και του 1974.

Όμως ένας επιπρόσθετος λόγος που αναιρεί τις συνθήκες εκείνες είναι το γεγονός ότι δεν αποτελούν διεθνής συνθήκες που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αλλά πράξεις διευθέτησης γεωστρατηγικών διαφορών στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ.

Βέβαια η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 ήταν μια ακόμα πράξη κατάργησης των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας που απαγόρευαν ρητά την ένωση της Κύπρου, οικονομική ή πολιτική ή άλλην τινά ένωση με άλλο κράτος ή κρατικό μόρφωμα χωρίς την έγκριση των εγγυητριών.

Σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι η ιστορία η ίδια μας απάλλαξε από τις νατοϊκές συνθήκες που ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου και δημοκρατικής θέσμισης επεβλήθησαν στη Κύπρο.

Οι συνθήκες εκείνες δεν είναι αναχρονιστικές όπως διατείνονται ορισμένοι αλλά απεχθείς δηλαδή συνιστούν αδικία από την φύση τους.

Διότι ο ορος αναχρονιστικές παραπέμπει σε αποδοχή τους με κάποια επιθυμία αναθεώρησης τους.

Ζοππόβορτε κυπριακέ λαέ όπως είπε και ο αείμνηστος Δέρβης, κατάλαβε ότι διαθέτεις αυτοδιάθεση και μάλιστα την έχεις ασκήσει σε αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας σου.

Η πρώτη άσκηση της αυτοδιάθεσης σου έγινε με τον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε με το δίκαιο της ανάγκης το 1963. Που σημαίνει οτι η ιστορική πραγματικότητα επέβαλε το ξεπέρασμα του δικοινοτικού κράτους και την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα νέο κράτος που εδράζεται στην ισότητα των πολιτών του.

Η τρίτη πραγματοποιήθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να προχωρήσουμε στην τέταρτη σημαντική πραγμάτωση της αυτοδιάθεσης μας και να ενταχθούμε στην Ελληνική Δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο που ενταχθήκαμε στην Ε.Ε μέσα από ενταξιακές διαπραγματεύσεις διυπουργικών επιτροπών των δύο κρατών της Ελλάδος και της Κύπρου.

Πρέπει όμως να καταλάβεις πονεμένε λαέ πως η αυτοδιάθεση σου δεν είναι κάτι το ζητούμενο αλλά το θεμέλιο της ύπαρξης σου.

Δεν υπάρχει κάποιο γραφείο που θα καταφύγεις για να σου δώσει την αυτοδιάθεση σου.

Διότι αυτή αναδύεται από την ιστορικότητα σου , αναδύεται από την μακρά παρουσία σου στην γη των πατέρων σου, αναδύεται από τους τάφους των ηρώων σου.

Σήκωσε την γροθιά σου έλληνα της Κυπρου και σπάσε τα κεφάλια των προδοτών που σε θέλουν δέσμιο συνθηκών και υποταγμένο στην πολιτική της ηττοπάθειας που η ντόπια ολιγαρχία προάγει και διαχειρίζεται κατ’ εντολή ξένων συμφερόντων.

Λουκάς Σταύρου