Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Όχι άλλη πενταμερής

Το Κραντ Μοντανά ήταν μια λάθος κατάληξη μιας λανθασμένης πορείας δηλαδή εκείνης των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Όλα ένα λάθος που στέκεται πάνω στην άρνηση της ιστορίας.

Οι κρατούντες επιμένουν να ακολουθούν την γραμμή του Μακαρίου που το 1977 στις λεγόμενες συμφωνίες κορυφής παραχώρησε κρατικότητα στον τουρκοκρατούμενο βορρά.

Η γραμμή Μακαρίου στρέφεται κατά της αυτοδιάθεσης μας και κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρνείται να δεχτεί το τέλος της δικοινοτικότητας που έγινε το 1963 εξαιτίας των επιλογών των λεγομένων τουρκοκυπρίων.

Η πορεία προς μια νέα πενταμερή διάσκεψη θα είναι ακόμα ένα μεγάλο λάθος με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο.

Η πενταμερής από μόνη της απενοχοποιεί την Τουρκία και εξακολουθεί να την αναγορεύει σε εγγυήτρια δύναμη χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα γεγονότα του 1963 , του 1974 και την παρατεταμένη κατοχή. Τουναντίον τα θεωρεί ως μη γενόμενα και αποδέχεται την Τουρκία ως δύναμη ειρηνευτική.

Αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει στην διαδικασία ένταξης της στην Ελληνική Δημοκρατία και παράλληλα να καταθέσει προς όλα τα διεθνή φόρα ότι θα υπερασπιστεί την δημοκρατία που προέκυψε μετά τα γεγονότα του 1963,δηλαδή το απλό ενιαίο κράτος που εδράζεται στην ισότητα των πολιτών του και όχι στον κοινοτικό διαχωρισμό της Ζυρίχης που έχει ακυρωθεί στη πράξη.

Πάνω σε αυτή την αρχή η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δομήσει πρόταση επανένταξης στις ισχύουσες δομές της προς όσους τουρκοκύπριους επιθυμούν να αποσυνδεθούν από τον τουρκικό επεκτατισμό.

Λουκάς Σταύρου