Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Γιατί είμαστε αντίθετοι στα δικτατορικά καθεστώτα

Με ακροδεξιά δικτατορικά καθεστώτα τύπου Μεταξά ή Παπαδόπουλου - Ιωαννίδη είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Κατά πρώτον δεν δεχόμαστε την αρχή του ισχυρού κεντρικού κράτους που τα γνωρίζει όλα και εφαρμόζει ότι θέλει στην κοινωνία σαν να είναι πεδίο πειραματισμού πάνω σε αγέλη άβουλων όντων.

Εμείς πρεσβεύουμε σε μια δομή της πολιτικής κοινωνίας όπου η εξουσία ασκείται εκ των κάτω και εννοούμε εκ των ενόπλων λαϊκών πολιτοφυλακών και των τοπικών κοινοτικών συνελεύσεων και εργασιακών ενώσεων που διευρύνονται δια ανακλητών μη μονίμων αντιπροσώπων σε επίπεδο επαρχίας-νομού και επικράτειας.

Δεύτερον, δεν αποδεχόμαστε τους θεσμούς της ολιγαρχίας και συγκεκριμένα της τραπεζοκρατικής οικονομίας που τα εν λόγω δικτατορικά καθεστώτα διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού. Δεν επιθυμούμε να παίζουμε τον ρόλο των αναλώσιμων στρατιωτών της τύχης σε μια πατρίδα φέουδο των ολιγαρχών. Θέλουμε μια πατρίδα στην οποία να διαφεντεύουμε με την αξίνα και το ντουφέκι μας.

Τρίτο, δεν επιθυμούμε καμία πνευματική καθοδήγηση και επιβολή ταυτότητας από ιερατεία και ιερές εξετάσεις μπάτσων και χαφιέδων. Θέλουμε ο πολίτης να έχει ελευθερία λόγου και συνείδησης μέσα από μια παιδεία διαφορετικών και ελεύθερων προσεγγίσεων κάθε πεδίου έρευνας και γνώσης.

Για τους ίδιους λόγους είμαστε αντίθετοι και στα επίσης δικτατορικά κομμουνιστικά καθεστώτα καθώς και στην ισχύουσα δημοκρατία η οποία κατά καιρούς επιστρατεύει την δικτατορία για να προστατέψει τα συμφέροντα των κεφαλαιούχων, των τσιφλικάδων και των παπαδαριών.

Λουκάς Σταύρου