Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Ο κοινοτιστικός κυριαρχισμός ενάντια στον εθνικισμό

Ο εθνικισμός είναι ιδεολογία που ταυτίζεται με το έθνος-κράτος.

Όπου το έθνος ερμηνεύεται ως αφηρημένη ιδέα από την άρχουσα τάξη η οποία επιβάλλει μια ταυτότητα στους εξουσιαζόμενους.

Ο εθνικισμός είναι αποκύημα της γαλλικής επανάστασης και αποτελεί την ιδεολογική βάση του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας που αναλαμβάνει την διαχείριση ενός πολιτικά εκμηδενισμένου λαού.

Δια τούτο ο εθνικισμός δένει με την δημοκρατία και εύκολα μεταβαίνει στην δικτατορία.

Ο τύπος του εθνικιστή είναι ο δεξιός , κεντροδεξιός και κεντροαριστερός εθνικόφρων και πατριώτης που ζει με την ψευδαίσθηση μιας αφηρημένης και συμβολικής κυριαρχίας που στην πραγματικότητα ανήκει μόνο στους ολιγάρχες που τον έχουν μετατρέψει σε είλωτα και θλιβερό δεσμώτη μέσα σε μια πατρίδα τσιφλίκι των ολίγων και των ευνοούμενων του κράτους δημίου.

Εμείς ως κοινοτιστές αρνούμαστε το αφήγημα της άρχουσας τάξης περί του έθνους και επιστρέφουμε στην πραγματικότητα της κοινότητας που από την φύση της είναι εθνοφυλετική και θεωρούμε πως κάθε εξουσία πρέπει να εδράζεται στην ισχύ (πολιτική, οικονομική και στρατιωτική) και την συνεχή κυριαρχία των κοινοτήτων.

Πάνω σε αυτή την αρχή του κοινοτιστικού κυριαρχισμού όλα μπορούν να αλλάξουν τόσο στη δομή της πολιτικής κοινωνίας όσο και στα αφορώντα τα αξονικά ζητήματα της παραγωγής, της κατανάλωσης και της ιδιοκτησίας.

Στο θέμα της πολιτισμικής δημιουργίας επίσης η κατάρρευση του εξουσιαστικού μύθου της ολιγαρχίας θα επιτρέψει την αναγέννηση της εθνικολαϊκής αισθητικής, θρησκευτικής και φιλοσοφικής συνείδησης.

Λουκάς Σταύρου