Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Αυτοδιάθεση ή τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ερώτημα: Μπορεί στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα στο κυπριακό και παρά τα λάθη που διεπράχθησαν να γίνει αλλαγή πορείας;

Απάντηση: Τίποτα δεν δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον αυτή σέβεται την αυτοδιάθεση της και επιθυμεί να την ασκήσει για άλλη μια φορά να προσδιορίσει η ίδια την νέα πορεία στην αντιμετώπιση της τουρκικής κατοχής.

Το πρώτο βήμα προς την νέα πορεία πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της ανισορροπίας ισχύος και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την άμεση ένταξη της Κύπρου στην Ελληνική Δημοκρατία.

Όταν στην ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκονται θεσμικά εγκαταστημένες οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος τότε θα αποφασιστεί το περιεχόμενο της πρότασης που θα τεθεί στα διεθνή φόρα το οποίο θα εδράζεται στο δίκαιο της επέκτασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατεχόμενη επικράτεια της και σε ένα νέο συνταγματικό δίκαιο που θα αναδεικνύει την ισότητα των πολιτών ενάντια σε κάθε ρατσιστικό διαχωρισμό και ταξική ολιγαρχική υπεροχή.

Διότι το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής δεν μπορεί να απομονωθεί από την ταξική κατοχή που ασκεί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία στην ελεύθερη επικράτεια της.

Τούρκοι κατακτητές και ολιγάρχες εκμεταλλευτές βρωμίζουν εξίσου την πατρίδα.

Αν όμως δεν γίνει αλλαγή πορείας και η Κύπρος συνεχίσει να βιώνει την διπλή κατοχή και να σύρεται σε συνομιλίες με τον κατακτητή σε ένα κατήφορο αλλεπάλληλων υποχωρήσεων και εμπράγματων αλλαγών των δεδομένων τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα τελειώσει παρασύροντας στο γκρέμισμα της και τον ελληνισμό της Κύπρου.

Λουκάς Σταύρου