Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Η πρόταση μας ενάντια στην πενταμερή διάσκεψη

Η πενταμερής διάσκεψη προϋποθέτει την αναγνώριση πέντε μερών. Αυτή η αναγνώριση έχει συμβεί προ πολλού.

Από την ίδια την διαδικασία των συνομιλιών από την συμφωνία της 3ης Βιέννης μέχρι το Κραντ Μοντανά η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει τα πέντε μέρη που είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και το κατοχικό μόρφωμα το οποίο ορίζει τους αντιπροσώπους του στις συνομιλίες.

Το κατοχικό μόρφωμα δεν είναι οι τουρκοκύπριοι όπως διατείνονται οι κρατούντες αλλά εκφράζει το συνονθύλευμα της κατοχής με τους έποικους και τον στρατό που αποτελεί όργανο του τουρκικού επεκτατισμού.

Το πρόβλημα είναι που η Κυπριακή Δημοκρατία υποστασιοποιεί το κατοχικό μόρφωμα αφενός και αφετέρου αποδέχεται εγγυήτριες δυνάμεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στην Κύπρο.

Μετά την εισβολή και κατοχή θεωρείται ακόμα η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη.

Εκτός αυτού η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί στα Ηνωμένα Έθνη δικαίωμα παρέμβασης που ακυρώνει την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση της. Τα Ηνωμένα Έθνη με τα σχέδια λύσεις που υποβάλλουν και καταθέτουν έχουν αντικαταστήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια μακρά πορεία λαθών και υποχωρήσεων οδηγεί στην πενταμερή διάσκεψη και δίνει δικαίωμα στους κατακτητές και τους διάφορους τρίτους να καθορίζουν το μέλλον της Κύπρου σε διεθνή φόρα.

Αν κάποιος διαφωνεί με την πενταμερή διάσκεψη δεν επιτρέπεται να στηρίζει και να αποδέχεται τα όσα προηγήθηκαν δηλαδή τις συνομιλίες και τα πεπραγμένα του ενδοτισμού.

Όσοι διαφωνούν με την επικείμενη πενταμερή οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση αντίθετη με αυτήν που ακολουθείται απο το 1974 και εντεύθεν.

Εμείς που διαφωνούμε καταθέτουμε πρόταση η οποία εν συντομία περιγράφεται ως ακολούθως:

  1. Διακοπή των συνομιλιών.

  2. Επιστροφή στην εμπόλεμη κατάσταση και κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

  3. Περιορισμός των Ηνωμένων Εθνών στα ζητήματα του διεθνούς δικαίου.

  4. Επανενεργοποίηση του Ενιαίου αμυντικού δόγματος ως ελάχιστης αμυντικής αναβάθμισης.

  5. Κατάθεση πρότασης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους διεθνείς οργανισμούς που να εδραιώνει το αίτημα της ανάκτησης της κατεχόμενης επικράτειας της και του σεβασμού της πολιτειακής κατάστασης που προέκυψε από την εφαρμογή του δικαίου της ανάγκης από το 1963 όπου έγινε η μετάβαση από το δικοινοτικό κράτος του Ζυριχικού συντάγματος στο ενιαίο κράτος της ισότητας των πολιτών.

  6. Οριστική κατάργηση του Ζυριχικού συντάγματος και μετάβαση σε ένα νέο σύνταγμα που να κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην λαϊκή κυριαρχία ενάντια σε κάθε ταξική ανισότητα και συσσώρευση ισχύος σε λίγους.

  7. Έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ελληνική Δημοκρατία είτε σε ένα Κοινό Ελλήνων ή Ένωση Ελλήνων είτε στους υφιστάμενους θεσμούς εξουσίας του ελληνικού κράτους είτε και στα δύο.

Η πρόταση μας είναι πρόταση σύγκρουσης με το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο που αποσκοπεί στην ανατροπή της ανισορροπίας ισχύος που επικρατεί στη Κύπρο με την κατοχή από την μια και τον κυπροκεντρικό απομονωτισμό από την άλλη καθώς και στην ανατροπή της ταξικής ανισότητας που επιτρέπει στην τραπεζοκρατική ολιγαρχία να χειρίζεται την πατρίδα μας ως τσιφλίκι της και τον λαό μας ως μάζα κολίγων και ειλώτων.

Λουκάς Σταύρου